Friday, May 27, 2011

My Food Service Practical Schedule [UMMC BESTA]

Jabatan
Tajuk Objektif
Jangka masa
Pembelian
24 Mei – 28 Mei 2011
Cik Norlia
           Prosedur pembelian, penerimaan, penyimpanan dan pengeluaran barang.
           Pengurusan stor dan kawalan (minimum dan maksimum stok)
           Inventori bahan makanan dan peralatan dalam stor.
           Badjet, system pembelian, spesifikasi bahan makanan dan peralatan, pemilihan tender dan kontraktor.
           Pengenalan, aplikasi dan implementasi.
           Keselamatan makanan dan keselamatan kakitangan.

5 hari
Minggu 1
Dapur
30 Mei – 8 Jun 2011
Chef Azhar
           Prosedur pemesanan, penerimaan dan penyediaan bahan mentah.
           Mengenalpasti peralatan / radas yang digunakan untuk setiap bahagian (pemotongan dan memasak).
           Proses pra-penyediaan bagi sayur, ikan dan daging.
           Proses memasak di ‘hot & cold kitchen’.
           Program kebersihan dan penjadualan.
           Standard resipi & perancangan produksi.
           Analisis kos.

9 hari
Minggu 2 & 3
PSD
9 Jun – 18 Jun 2011
Cik Che Wan Norhaziyah & Cik Izza
           Jenis diet dan jenis menu.
           Pemesanan diet pesakit dan memproses order.
           Proses pemporsian makanan (plating).
           Penghantaran dan penghidangan makanan.
           Maklumat nutrisi.
           Jenis troli dan wad.
           Perancangan menu.
           Pengawalan inventori.
           Prosedur aduan.


9 hari
Minggu 3 & 4
Laporan & Pembentangan
20 Jun – 24 Jun 2011


           Penyediaan laporan dan pembentangan.
5 hari
Minggu 5
Pengurusan & Pentadbiran
25 Jun 2011
Pn. Azuwin &  Pn.Mardiana
           Orientasi mengenai  falsafah, objektif, hieraki dan fungsi organisasi.
           Prosedur pengambilan pekerja, kad kedatangan dan peraturan.
           Pengenalan kepada system perkhidmatan makanan.
           Pengenalan kepada ketua jabatan dan lawatan di dalam dapur.

1 hari
Minggu 5
Sanitasi, Peraturan Makanan & Keselamatan Makanan
27 Jun – 1 Julai 2011
Cik Nur Fareeza

      Penggunaan CCP di dalam perkhidmatan makanan.
           Mengenalpasti bahaya dan pengurusan system penilaian tahap risiko.
5 hari
Minggu 6

No comments:

Post a Comment